Podenco Ibicenco

KORT HISTORIK
Rasen Podenco Ibicenco kan i likhet med flera vinthundsraser spåras flera tusen år tillbaka med rötter i antikens Egypten.
Det finns hieroglyfer i Pharao gravar med avbildningar som är väldigt lika dagens Podenco.

Det spekuleras i att Fenicierna under 8e och 9e århundradet före kristus förde med sig rasen till de Baleariska öarna i Spanien där rasen utvecklats till en synnerligen effektiv jakthund för småvilt som hare, kanin och liknande. Hunden jagar själv upp och dödar sitt byte, här i Sverige kallas det hetsjakt och är ett förbjudet sätt att jaga vilt på. I Spanien används hundarna fortfarande aktivt för jakt.

Balearerna består av Medelhavsöarna Ibiza, Mallorca, Menorca och Fermentera. Det är ön Ibiza som fått ge det spanska namnet på denna ras, Podenco Ibicenco vilket betyder ungefär ”jakthund från Ibiza”. I länderna runt Medelhavet har de också namn som Ca Eivessenc och Balearisk Hund, i USA och Storbritannien heter de Ibizan Hound och detta är också ett vanligt namn i Sverige – Ibiza Hund.

Det finns flera ”kusiner” till Podenco Ibicenco som utvecklats i samma område, de Baleariska öarna. Då varje område är geografiskt otillgängligt så har varje variant av dessa hundraser bibehållts mycket intakta i sina egenskaper, vilket dagens uppfödare är måna om att bibehålla.

ATT LEVA MED PODENCO IBICENCO
Ibizahunden är intelligent, elegant och trots sitt utseende en mycket rejäl hund. Ändå har de en benägenhet att ”spela clown” och är oftast mycket lekfulla livet igenom.

De är mycket lättlärda men vill gärna göra saker på sina villkor – har du haft katt så förstår du innebörden! Ska de lära sig nya saker så är ett bra tips att få dem att tro att det är deras egen idé… Du behöver ha tålamod men de svarar också mycket bra på glada lovord och en possitiv attityd ifrån Dig.

De har som många vinthundar ett milt sinne, är känsliga i själen och glömmer aldrig grymhet och oförätter. Uppfostras de med fasta men mycket käreksfulla metoder så har du en lojal vän för livet. Mild rättvisa och många repetitioner tar dig långt med din Ibizahund!

I likhet med flerparten av vinthundarna så har de flesta Podenco Ibicenco inte så mycket till övers för främmande människor utanför sin flock men de ska aldrig vara aggresiva eller gå till attack.

Dessa hundar kräver en god portion av daglig motion och gärna krävande aktiviteter där de får tänka själva. De verkar ha fjädrar inbygga i benen och kan ifrån stillastående hoppa otroligt högt! Om tillfälligheten visar sig så kommer de att på ett ögonblick kasta sig iväg efter något intressant i omgivningen – en katt, en ekorre eller varför inte en cyklist.

(Källa: SPIK)

2 comments on “Podenco Ibicenco

  1. Efter att ha levt större delen av mitt liv med först ett antal borzoier, någon whippet (och på deltid en afghan) för att därefter successivt gå över först till faraohundar och därefter till ibizahundar (eller, som det officiella namnet lyder, podenco ibicenco)- jag har min fjärde just nu – vill jag gärna poängtera att dessa två Grupp 5 raser som jag haft äran att leva med sedan mitten av 80-talet, skiljer sig markant från de vinthundar jag känt och ägt under ca 20 år. Skillnaderna i arbetssätt är mycket stora. De har större aktivitetsbehov, väsentligt längre arbetsuthållighet, ett livligare temperament och ett mycket vaksamt kynne. Personligen tycker jag att det är klart missvisande att kalla dessa urhundar (raserna i FCI grupp 5) för vinthundar. Vilket man inte heller gör i rasernas hemländer, där de fta benämns som ”jakthundar – inte vinthundar”.
    Med detta vill jag absolut inte säga att vinthundsraser eller s.k. podencoider är bättre eller sämre på något sätt! Bara väldigt annorlunda 🙂

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.