Magyar Agar

Välkommen till sidan för Magyar Agar

magyar_agar_1

Foto Szandra Baráth

 

Historik
Dessa hundar åtföljde folkgruppen magyarerna under deras invandring till dagens Ungern och Rumänien på 900-talet. Hundarna bestod av en mängd orientaliska raser som reste med magyarerna från de eurasiska slätterna och in i Centraleuropa. Rasen är föga känd utanför Ungern och Rumänien.

Användningsområde
Rasen är en långdistanssprinter. Den togs fram för att hämta byten som skjutits från hästryggen på de öppna slätterna. Hundarna förväntades följa med jägarna på 30–50 kilometer långa jakter på en dag. Bytet i de flesta fall var hare och rådjur. I dag engagerar rasen europeiska kapp- och utställningsentusiaster som är outtröttliga i sitt stöd för denna sällsynta ras.

Hälsa
Inga kända hälsoproblem finns i rasen.

koll på läget
Foto Elisabeth Alström

Egenskaper / Mentalitet
Till naturen är rasen något tillbakadragen, utan att vara skygg. Den är balanserad, uppmärksam, trofast samt vaksam med en utvecklad vilja att skydda sin familj, hem och egendom. Den är ändå inte aggressiv eller ilsken.

Storlek och utseende
Rasen ska ge intryck av styrka. Benstommen och muskulaturen ska vara mycket utvecklad, men ändå elegant. Mankhöjd för hanar är 65–70 cm och tikar 62–67 cm. Kroppslängden ska något överstiga mankhöjden. Pälsen ska vara kort, tät, grov och slät. Under vintern kan en ansenlig mängd tät underull utvecklas. De flesta färg- och färgkombinationer är tillåtna i rasstandarden, förutom färgerna blå, blå och vit, brun, varggrå, svart med tanteckning och trefärgad.

magyar_agar3
Foto Andrea Balogh

Pälsvård
Pälsen är lättskött och kräver inga särskilda åtgärder utöver normal skötsel.

magyar_agar2
Foto Szandra Baráth

magyar_agar4Foto Szandra Baráth

magyar_agar_gruppFoto Szandra Baráth

magyar_agar_runFoto Szandra Baráth

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.