Cirneco dell’Etna

Bakgrund
Cirneco dell´Etna (uttalas ”cheer-nye-ko”) är en liten hund som används på Sicilien till kaninjakt. Du hittar Cirnechi (i plural heter de cirnechi, uttal: ”cheer-nye-ki”) över hela Sicilien men speciellt många runt Mount Etna. Cirnechi jagar framgångsrikt i denna vassa och klippiga terräng. Det har bedrivits en mycket selektiv naturlig avel genom århundradena som har lett fram till en hund som kan arbeta i timmar i det mycket varma klimatet utan mat och vatten. Detta har gett oss den ras vi har idag: extremt tålig och inga kända ärftliga sjukdomar.
Cirnecon står Faraohunden nära i utseende och delar samma ursprung i Medelhavsområdet. Cirnecon är en primitiv hund som är en av få urgamla raser som har undkommit manipulation från människan. Rasen har utformats genom selektion av naturen, genom sina levnadsförhållanden och användnings område genom de tretusen år som den har levt på Siciliens karga bergsområden. Cirnecon är en liten hängiven och tillgiven hund som är lättare att träna än dess kusiner vinthundarna. Cirneco dell´Etna går i grupp 5 precis som faraohunden. På Sicilien är det vanligast att det är jaktkennlar som håller sig med Cirneco, men det är en liten hund som stortrivs i en familj med kärlek, uppmärksamhet och härliga soffor att ligga i. Cirnecon är på väg att sprida sig runt om i världen pga. sitt trevliga och lättsamma väsen och behändiga storlek.
.
Användningsområde
Rasen är en smidig och uthållig hund som med sin avståndssyn, goda hörsel och uppmärksamhet används för att jaga vilda kaniner på Sicilien. Rasen används främst som sällskapshund i Sverige.
.
Hälsa
Rasen är överlag mycket frisk och har inga fastställda genetiska hälsoprogram.
.
Egenskaper / Mentalitet
Cirneco dell´Etna är livlig, vänlig, nyfiken, modig men också mjuk och tillgiven. Den kan varna när främlingar är i antågande. Den ska kunna arbeta tillsammans med flera hundar, även av samma kön.
.
Storlek och utseende
Den är en ganska liten hund. Mankhöjd för hanar är 46–52 cm och tikar 42–50 cm. Vikt för hanar är 10–12 kg och tikar 8–10 kg. Pälsen är kort, tät och slät. Färgen är röd och kan ha vita inslag. Den får också vara helt vit, och kan då ha orangefärgade tecken.
.
Pälsvård
Pälsen är lättskött och kräver inga särskilda åtgärder utöver normal skötsel.
.
Övrigt
Rasen är livlig, aktiv och läraktig, vilket gör den lämplig för lure coursing (jakt efter konstgjort byte), agility, freestyle och lydnad.

3 comments on “Cirneco dell’Etna

 1. Anna

  Varför väljer en svensk klubb att bortse från svenska språket? Bara för att Cirnecon är en italiensk ras är det väl inte okej att bortse från hur svenskan formar plural? En citron, flera citroner. En klocka, flera klockor. En hund, flera hundar.

  • Webmaster

   Hej Anna,
   Det är inte rasklubben som valt det. Iom att SKK valt att använda det italienska namnet på rasen så bör det även böjas på samma sätt som i hemspråket.
   Det heter alltså ”en cirneco, flera cirnechi”. Ibland försvenskas namnet, särskilt i tal (”de där cirnecosarna”), men det är egentligen inte helt rätt.

   Hade SKK valt att som i t.ex. Danmark kalla rasen för ”etnahund” så hade vi böjt namnet enligt ”en etnahund, flera etnahundar”.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.