shadow

SKK/CS föreslår försvenskning av rasnamn

Då många ”nya” raser har svåruttalade namn har SKK/CS lagt fram ett förslag som nu ligger ute på remiss.
De raser inom GRAINS som berörs är Magyar Agar och Chart Polski.
Förslaget från CS är att raserna skulle byta namn till Ungersk Vinthund respektive Polsk Vinthund.

Vi undrar då självklart hur våra medlemmar ställer sig till detta, men välkomnar även ägare av dessa raser som ännu inte är medlemmar i GRAINS att höra av sig med sina åsikter i frågan.

Remissen ska besvaras innan 31 augusti, så vi vill ha in era åsikter innan 30 juli.
Kommentera nedan eller maila till info@grains.se.

Posted in:
Articles by:
Published:

9 comments on “SKK/CS föreslår försvenskning av rasnamn

 1. Det känns ju också lite förlegat och ålderdomligt att försvenska namnen. Jag såg precis beteckningen Ibizahund (Podenco Ibicenco). Det kan man läsa i lite äldre svenskt textmaterial men jag tror inte att det finns någon här idag som använder det men jag kan ha fel.

 2. Jag ser inte någon som helst anledning att förändra rasnamn som är väl inarbetade och som går att uttala. Att som i Norge ändra namnet Galgo Espanol till Spansk galgo är inte bara onödigt utan också ologiskt – varför bara ändra espanol till spansk och inte galgo till mynde? Sedan ka …………n det kanske finnas anledning att ändra framförallt de rasnamn som kommer från östeuropa och asien, men det behöver jag ju inte ta ställning till

  • Kirsti Hovden

   Ups! Kanskje jeg skrev på en måte som ble misforstått i mitt forrige innlegg. Med ”opprinnelige” navn mente jeg Chart Polski, Magyar Agar osv. Det er disse navnene jeg har sett NKK benytte på PM noen ganger, og som noen eiere også gjerne vil vi skal ha i Norge.
   Hilsen Kirsti.

 3. Webmaster

  Jättebra att ni lämnar era åsikter, det blir mycket lättare då att ge ett bra svar till SKK.

 4. Kirsti Hovden

  Jeg ønsker heller ikke at navnene skal forandres. I Norge har vi Spansk Galgo(??), Polsk Mynde og Ungarsk Mynde. Det er flere som har nevnt for meg at de skulle ønske navnene hadde vært de ”opprinnelige”. Jeg har lagt merke til at NKK i noen tilfeller har brukt de navnene også i PM’ene. Jeg har tolket det dithen at det har vært for at utenlandske utstillere skal forstå hva for en rase det er snakk om. Verden har jo blitt så liten, og grensene så åpne, så det er ikke uvanlig å se utstillere fra mellom-Europa på våre utstillinger.
  Altså, det jeg mener er : hvorfor forandre på noe som kanskje må/bør forandres tilbake etter en stund.

 5. Jessica Bolander

  Jag är inte medlem i klubben, men förstår inte vad tanken är att ändra på rasnamnen för dessa två raser men samtidigt behålla rasnamnet galgo espanol?

 6. Marie Palmqvist

  Önskar inte att namnet ändras, Chart Polski är gångbart över hela världen.

  • Louise Lindstén

   Instämmer helt. Detta var något av det enfaldigaste jag hört. Trenden i samhället går mot ökad globalisering, inte isolationistism. Svåruttalat, sådant trams. Rasnamnen är internationellt vedertagna och inarbetade. Varför skall Sverige hitta på egna rasnamn som inte är gångbara utanför ankdammen.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.