shadow

Domarkonferensen, nytt infobrev

Vi har fått ett nytt infobrev ang. domarkonferensen.
Som ni säkert redan vet så saknar vi massor av visningshundar. HÖR AV ER snälla om ni kan tänka er att åka till konferensen med er hund. Det ses som mycket positivt av alla inblandade och det är viktigt att vi verkligen försöker visa att vi vill göra vad vi kan för att få bättre bedömning av våra raser.

Till berörda rasklubbar

 

Hej rasklubbar – här kommer en påminnelse om rasklubbarnas roll i Svenska Vinthundklubbens domarkonferens den 27-28 oktober 2012.

 

Som vi tidigare informerat om kommer SvVK att arrangera en exteriördomarkonferens på Scandic Hotell i Upplands Västy den 27-28 oktober 2012. Formen för konferensen blir densamma som vid SvVKs konferens 2007 – dvs det blir inte en raskonferens med ambitionen att föra en diskussion mellan rasklubbarna och domarna. En sådan konferens har en annan målsättning. Lördagen den 27/10 presenteras Afghan, Saluki, Azawakh och Sloughi. Söndagen den 28/10 presenteras Faraohund, Cirneco Dell´Etna, Podenco Canario, Podenco Ibicenco och Podengo Portugés.

 

Två domare – en specialist och en mer allroundbetonad domare – kommer i en diskussion presentera den aktuella rasens rastypiska särdrag i kontrast mot kusinrasernas egenskaper och i relation till de allmänna Vinthundsegenskaperna och egenskaperna för rasfamiljen. Målet är att belysa de rastypiska särdragen och skillnader och likheterna till kusinraserna. Den övergripande ambitionen är att understryka de positiva dragen hos rasen – inte de felaktiga. Vi har inbjudit en rasspecialist från Italien och två experter på grupp 5 vinthundar från Portugal.

 

Givetvis är rasklubbarnas deltagande viktig, men alltså inte i den form som annars är vanligt och som oftast har formen av en raskonferens med diskussioner mellan rasklubbarna och domarna.

 

Arbetsgruppen för domarkonferensen har utsett följande kontaktpersoner till rasklubbarna enligt följande:

Saluki – Karin Hedberg, Afghan – Madeleine Thorman. Faraohund/ Cirneco dell`Etna – Annika Lundström Hemström, Podenco/Podengo – Elisabet Levén, Azawakh/Sloughi – Tiina Kolmeister.

 

Rasklubbarnas uppgift blir:

 

 • Att sammanställa de synpunkter på viktiga typegenskaper och kvaliteter som man ska slå vakt om och som ger rasen dess särart i jämförelse med näraliggande raser. Detta är mycket viktigt och slarvas ofta bort på grund av tidsbrister vid domarkonferenser. Det är inte mer övergripande synpunkter som får lov att handläggas av samarbete med SvVK.
 • Att peka på fel och brister hos rasen som just nu är aktuella och måste belysas. Rasklubbarna uppmanas också att tydliggöra de missnöjen som finns med hur domare f n uppfattar rasen och domarnas kvalitetsprissättning. Detta är viktigt då det ersätter en konkret diskussion mellan klubbar och domare! Om klubbens samlade synpunkter måste på så vis bli tydliga och konkreta.
 • Att granska det kompendiematerial som klubben har från tidigare konferenser och tillsammans med konferensledningen – Göran Bodegård – sammanställa ett aktuellt kompendiematerial. Kompendiematerialet blir ett arbetsmaterial som ska godkännas av SKK/DK med först med konferensprotokollets innehåll färdigställs kompendiet som blir till rasklubbarnas förfogande. (Kompendiematerialet är nu nästan färdigt och befinner sig för de flesta av raserna på layout stadiet och i diskussion mellan arbetsgruppen och rasklubben.)
 • Att välja ut ett representativt hundmaterial. Varje ras ska representeras av 5-10 hundar och det ska vara hundar av utmärkt kvalitet med tydliga ”outlines” och typ i silhuett och linjer. Önskar klubben tydliggöra specifika brister i typ etc så kan en ”kontrasthund” vara välkommen. Demonstration av rörelser blir något begränsad. Vi önskar (men kräver inte alls) att rasklubben skriver en kritik för varje hund som deltar i demonstrationen  och som tydliggör klubben syn på hunden och som kan användas i den positivt hållna diskussionen kring hunden. Om klubben önskar hjälp med detta så kan vi i ledningen givetvis bistå. Det är viktigt att förstå att konferensen i första hand tar sikte på att lyfta fram det positiva och typkaraktäristiska och inte syftar till att analysera sönder hundarnas fel. Ingen skall behöva känna rädsla för att ta sin hund till konferensen. Erfarenheten visar för övrigt att domare inte kommer ihåg de enskilda hundarna som demonstreras i särskilt hög grad.

 

Varje rasklubb inviteras att ha en representant närvarande vid konferensen som observatör och referens i samband med demonstrationer och diskussioner. Givetvis kommer rasklubbarna att erhålla det konferensmaterial som arbetas fram. SvVK svarar för resekostnader för både observatören och de som visar hundarna.

 

 

Med vänlig hälsning

SvVKs konferensgrupp

Göran Bodegård

 

 

4 comments on “Domarkonferensen, nytt infobrev

 1. Tack alla underbara som ställde upp och visade sina hundar på konferensen!!!! Jag tror att domarna fick mycket med sig hem att fundera kring.

  • Webmaster

   Tack Barbara!
   Vi har inte lagt ut något än om plats, eftersom vi väntar tills all info finns samlad.
   Vi hoppas få mer info för de deltagande hundarna/ägarna inom kort.

   //Maria We

 2. Webmaster

  Det saknas fortfarande hundar till domarkonferensen, speciellt Podenco Ibicenco! Hör av dig snarast om du kan ställa upp, alla omkostnader betalda.
  Det är viktigt att vi ställer upp med hundar nu när vi har chansen att visa att det är viktigt för oss att domarna lär sig mer om våra raser – om VI inte bryr oss, varför ska dom?
  Snälla, hör av dig så fort som möjligt om du har hund/ar som kan vara med!
  //Styrelsen
  styrelsen@grains.se

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.